Tips Kulit Sihat | 10 Penyebab Penuaan Sebelum Waktu (Anda Mesti Terkejut Tengok Penyebab No 9!)

Semua orang mahu kekal muda, sihat dan cantik. Tapi tidak ramai yang menyedari bahawa banyak tabiat harian boleh menyebabkan penuaan awal sebelum waktu.

1. Menonton TV

Kita semua tahu bahawa duduk berjam-jam di depan TV tidak baik untuk pinggang & kesihatan. Tahukah anda yang menonton TV terlalu lama boleh menyebabkan anda mati cepat? Memang betul!

Petua Awet Muda

Pengkaji dari University of Queensland menemui, setiap jam yang dihabiskan di depan TV mengurangi umur anda sebanyak 22 minit. Kajian lanjut juga menemui bahawa menonton TV boleh menambah risiko terkena penyakit Alzheimer.

2. Minum dari botol dengan penyedut (straw)

Apa yang anda minum boleh mempengaruhi penampilan anda, tapi anda mungkin terkejut bahawa minuman juga boleh mempengaruhi umur anda.

Petua Awet Muda

Minum dengan penyedut (straw) terus dari botol menyebabkan mulut mengerut dan menimbulkan kedutan yang sama di sekitar mulut (sama seperti merokok). Minumlah terus dari gelas seperti biasa untuk menghindari kedutan pada mulut.

3. Terlalu sedikit (atau banyak) berbersukan

Kurang bersukan tidak hanya memendekkan umur, tapi juga menambah risiko kegemukan dan sakit jantung. Bersukan juga mencegah penyakit Alzheimer, menimbulkan perasaan seronok sehingga merasa cergas dan bertenaga.

Petua Awet Muda

Bersukan juga meningkatkan peredaran darah ke kulit dan membuat anda tetap bercahaya dan kelihatan muda. Sebaliknya, jika terlalu banyak bersukan membuat sendi kaku dan menambah risiko radang sendi.

4. Pemanas/pendingin hawa

Anda menghabiskan wang untuk membeli produk anti-penuaan tetapi tidak mengelakkan perkara yang menyebabkan kulit cepat tua.

Petua Awet Muda

Pemanas dan pendingin hawa boleh membuat kulit kering dengan cepat seterusnya menyebabkan penuaan awal dan kedutan. Anda boleh cuba tips berikut jika terpaksa berada dalam bilik berhawa dingin untuk tempoh yang lama:

  • Cuba rendahkah suhu pemanas/pendigin hawa
  • Gunakan pakaian tebal agar lebih hangat
  • Meletak segelas air dalam ruangan juga boleh membantu menambah kelembapan udara
  • Memakai krim pelembab untuk mencegah kekeringan.

5. Gula

Pengambilan gula terlalu banyak adalah tidak baik untuk kesihatan. Tahukah anda? Gula berada di tahap yang sama dengan rokok dan matahari jika dikaitkan punca penyebab kedutan pada kulit.

Petua Awet Muda

Ketika tahap gula darah tinggi, proses yang disebut glikasi merosakkan kolagen dalam kulit. Sebaik rosak kolagen yang lembut berubah menjadi keras, yang berujung pada kedutan kulit.

6. Mendengar iPod

Kehilangan pendengaran adalah gejala umum penuaan, tapi sebagian dari kita kehilangan pendengaran kerana mendengarkan muzik yang telalu keras melalui headphone.

Petua Awet Muda

Walaupun mendengar muzik dengan volume sederhana tidak menimbulkan kerasakan yang serius, satu kajian menunjukkan bahawa mendengar musik boleh memengaruhi pendengaran untuk sementara waktu, sementara sebagian pengkaji lain mengatakan mendengar muzik yang terlalu keras boleh menyebabkan kerosakan pendengaran kekal.

7. Pekerjaan anda

Pekerjaan anda juga salah satu penyebab penuaan sebelum waktu.

Ia adalah sumber stress yang dapat menyebabkan serangan jantung dan mencepatkan penuaan sel kulit.

Petua Awet Muda

Menghabiskan terlalu banyak waktu di tempat kerja membuat anda punya sedikit waktu untuk latihan, makan makanan sehat dan tidur. Untuk mengurangi risiko, hindari waktu kerja yang terlalu panjang dan manfaatkan waktu malam dan hujung minggu anda untuk bersantai.

8. Sabun

Kulit mempunyai lapisan berasid yang merupakan pelindung semulajadi. Ketika membersihkan kulit dengan sabun – yang biasanya mengandung alkali – akan membuang lapisan pelindung yang mengandung minyak tersebut akan mengeringkan kulit, yang menyebabkan kulit berkedut.

Petua Awet Muda

Cubalah sabun dengan PH-neutral dan sabun tanpa bahan kimia, dan perlu diingat, jangan berlebihan membersihkan kulit. Elakkan sabun anti bakteria kerana ia mampu membunuh flora baik pada kulit,

9. Sarung bantal

Jika anda sering tidur dengan salah satu sisi wajah yang sama, ini boleh menyebakan penambahan garis wajah dan kedutan.

Petua Awet Muda

Untuk tetap kelihatan muda, cubalah tidur telentang, atau mengganti sarung bantal dengan sutra atau satin untuk mengurangi tekanan pada wajah dan menjaga kelembapan kulit wajah.

10. Diet rendah lemak

Ramai orang beralih ke diet rendah lemak untuk mengurangi berat badan. Tahukah anda? Mengurangi makanan lemak sehat Omega-3 boleh menimbulkan kesan negatif dan membuat anda cepat tua.

Petua Awet Muda

Omega-3 terdapat dalam minyak ikan, kacang kenari, dan biji-bijian, adalah sangat penting untuk menjaga kulit kekal lembut dan bebas kedutan. Ia juga penting untuk kesehatan otak dan membuat jantung dalam keadaan sihat dan juga memanjang umur.

Forever Living Malaysia
RenoSkin
RENOSKIN MEDIC SERUM

Agen RenoSkin modal mula serendah RM440 sahaja untuk 10x botol RenoSkin Medic Serum. Sila isi borang di BORANG AGEN RENOSKIN. Agen RenoSkin bawah Team Cikros ada banyak kelebihan seperti promosi percuma, hadiah insentif, support group, koleksi testimoni dan teknik marketing online (advance)!

Tiada modal? Pun boleh jual RenoSkin Medic Serum! Dropship RenoSkin tak perlu modal & tak payah simpan stok. Anda hanya cari customer & Cikros uruskan delivery. Sila isi borang di BORANG DROPSHIP RENOSKIN. Dropship RenoSkin bawah Team Cikros dapat kelebihan seperti support group, testimoni dan teknik marketing online (basic).

Saya akan hubungi anda secepat mungkin! Jom jadi agen RenoSkin untuk sebarkan manfaatnya kepada mereka yang sangat memerlukannya. Utamakan niat untuk bantu orang lain barulah rezeki anda datang bergolek. Semoga anda dan saya dimurahkan rezeki bersama famili RenoSkin. Ameen.

Info penyakit kulit: http://UbatPenyakitKulit.com
Info eczema: http://UbatEczema.my
Kisah eczema: http://RenoSkin.my
Testimoni: http://RenoSkinMedicSerum.my
Beli RenoSkin Medic Serum: http://UbatPenyakitKulit.com/shop