Kesan Buruk Alahan Vaksin | Kulit Belakang Bayi Melecur Dipercayai Alah Kepada Suntikan Vaksin

Beberapa tahun lepas (2013) viral gambar seorang bayi dengan keadaan belakang badannya yang melecur seolah-olah terbakar sehingga kulitnya jadi seperti melecur akibat dibakar.

Ibu bayi berkenaan berkata, pada mulanya bayinya itu tidak menunjukkan sebarang kesan perubahan pada fizikalnya selepas disuntik pada 5 Disember 2013 tetapi si kecil asyik menangis dari petang sampai ke malam.

“Pada keesokan harinya, bila saya nak lap badan dia tengok satu tompok seperti dibakar, bila dipegang memang rasa panas sampai pergi ke klinik pakar kanak-kanak pun tak berani nak check sehingga buat surat untuk hantar bayi ke hospital,” katanya.

Kulit Bayi Melecur Teruk Akibat Kesan Sampingan Vaksin

Gambar ini menjadi viral di media sosial. Seorang rakan kepada ibu bayi di atas berkongsikan gambar keadaan ngeri kulit bayi yang didakwa sebagai kesan sampingan akibat pengambilan vaksin kanak-kanak.

Kesan Sampingan Vaksin

Dan amat memeranjatkan, vaksin tersebut didakwa diperolehi daripada klinik kerajaan dan diberikan oleh doktor di Klinik Kesihatan Bukit Kuda Klang, Selangor. Berikut penerangan mengenai pendedahan yang mengejutkan ini di Facebook puan Nik:

selepas dari inject 5serangkai utk 3bulan pd tarikh 5/12/13. Petang tu terus meragam smp mlm menangis lepastu keesokan harinya jugak. Bila pegang je sakit. Memula tkda kesan sbb saya igt demam biasa akibat dr injection tu.

bila esoknya saya nak lap badan dia tengok2 seketul tompok seperti dibakar, bila dipegang mmg rasa pns. Smp pergi ke klinik pkar kanak2 pun tk brani nak check then buat surat utk hantar ke hospital. Skrg sy berada di PPUM. Da 3hari anak admited.

Gambar tu dr hari pertama sampai ketiga. Blister pun bila pecah jd nanah. Tk sggup sy tgk ank tseksa mcmni.) ————-pls..kaji dulu vacc sebelum anda memberinya pada anak2..pls..kesian ur baby..this photo from group member..

Kesan Sampingan Vaksin

sy dah minta izin beliau utk sharekan..sy sgt sedih tgk baby jadi camni, bayangkan parent baby ni lagi sedih..so korang rasa vacc kite zaman 80-an dulu sama ke dengan zaman skrg kalau ada juga manusia bebal yg ckp –kite dulu amik vacc, hidup, sihat..xde pape pun smpai skrg!

Petikan Beberapa Komen Melalui FB Puan Nik

Ada juga beberapa pihak yang mempertikaikan dakwaan vaksin yang menjadi punca:

Kesan Sampingan Vaksin

 

Namun, Puan Kay, keluarga bayi tersebut, Serta Puan Zulaikha ibu kepada bayi malang tersebut, tampil memberi komen dan memperjelaskan keadaan yang menimpa anaknya.

Puan Zulaikha melalui komennya mengakui kesan melecur tu terjadi selepas suntikan vaksin di ambil.

 

Kesan Sampingan Vaksin

Mungkin lah ini Steven-Johnson syndrome  – alergik melampau kat ubat/makanan/bhn kimia? Wallahualam.

Forever Living Malaysia
RenoSkin
RENOSKIN MEDIC SERUM

Agen RenoSkin modal mula serendah RM440 sahaja untuk 10x botol RenoSkin Medic Serum. Sila isi borang di BORANG AGEN RENOSKIN. Agen RenoSkin bawah Team Cikros ada banyak kelebihan seperti promosi percuma, hadiah insentif, support group, koleksi testimoni dan teknik marketing online (advance)!

Tiada modal? Pun boleh jual RenoSkin Medic Serum! Dropship RenoSkin tak perlu modal & tak payah simpan stok. Anda hanya cari customer & Cikros uruskan delivery. Sila isi borang di BORANG DROPSHIP RENOSKIN. Dropship RenoSkin bawah Team Cikros dapat kelebihan seperti support group, testimoni dan teknik marketing online (basic).

Saya akan hubungi anda secepat mungkin! Jom jadi agen RenoSkin untuk sebarkan manfaatnya kepada mereka yang sangat memerlukannya. Utamakan niat untuk bantu orang lain barulah rezeki anda datang bergolek. Semoga anda dan saya dimurahkan rezeki bersama famili RenoSkin. Ameen.

Info penyakit kulit: http://UbatPenyakitKulit.com
Info eczema: http://UbatEczema.my
Kisah eczema: http://RenoSkin.my
Testimoni: http://RenoSkinMedicSerum.my
Beli RenoSkin Medic Serum: http://UbatPenyakitKulit.com/shop